Telefon: 073-509 04 39 Mail: anders@liquiddesign.se


Webbdesign, Sökmotorsoptimering & Joomla

Underskatta inte vikten av sökmotorsoptimering för din hemsida...

Upplagd av Anders Sällstedt
Anders Sällstedt
Efter många år som anställd är jag numera frilansare och jag stormtrivs. Att job
Användaren är offline
den fredag, 27 maj 2011 i Webbutveckling

Ett problem som ofta dyker upp är att kunden tycker att deras hemsida inte drar den mängd trafik som de känner att de vill ha. I och med att trafik ska generera pengar genom sålda produkter eller tjänster så måste man helt enkelt komma till rätta med det. Sökmotorsoptimering är ett sätt och rent generellt det absolut viktigaste sättet för att generera intäkter via en hemsida.

Problemet som brukar uppkomma när man identifierat att det finns pengar att tjäna på att folk besöker ens hemsida är att det faktiskt ligger en kostnad bakom att "dra" in trafik. Man måste vara väldigt aktiv i arbetet runt sökmotorsoptimering för att hemsidan ska fortsätta vara relevant och rankas högt vid en sökning på t.ex. Google.

Det finns två sätt att generera trafik och båda är viktiga. Det ena är det som kallas On-Site sökmotorsoptimering. Man optimerar helt enkelt allt innehåll på hemsidan för att det ska vara så relevant för sökmotorns robot som möjligt. Det tar tid och man gör bäst i att använda verktyg för det för att helt enkelt kunna mäta resultatet av det hela.

Det andra sättet är det som kallas Off-site sökmotorsoptimering. Det handlar om att generera sk inlänkar till företagets hemsida. Det finns ett antal sätt att göra det. Genom att t.ex. sprida artiklar om företaget till olika artikeldatabaser, att helt enkelt länkas från sina kunder, länkar från bloggar m.m. Man kan jämföra dessa inlänkar med "like"-knappen på Facebook. Varje inlänk är ungefär som att någon har tryckt på "like" för just ditt företags hemsida.

Vad är då viktigast, off-site eller on-site?

Rent generellt kan man säga att inlänkar, d.v.s. länkar från andra sidor, väger tyngst för en sökmotor. Detta betyder inte på något sätt att det som sker på ens egna hemsida inte har inverkan. Det är mycket viktigt det med och är oftast enklast att påverka. Att få inlänkar utan att lägga ner en massa tid på att bearbeta andra till att lägga in länkar och skapa ett buzz om hemsidan tar tid. Det finns genvägar via t.ex. länksamlingar och annat men det genererar ofta väldigt dåligt resultat och kan i förlängningen ha motsatt effekt då Google är lite aviga till sk länksamlingar/länkfarmar.

Oavsett vad du gör, glöm inte sökmotorsoptimeringen

Allt du gör på er hemsida bör göras med sökmotorsoptimering i baktanken. Tänk på hur du skriver texterna så att de blir så relevanta som möjligt. Använd de sökord som ni fokuserar på ofta men på ett naturligt sätt. Om du inte lejer ut sökmotorsoptimering till ett proffs, investera i programvaror som hjälper dig mäta resultatet av ditt arbete. Smartast är att iaf låta ett proffs göra den grundläggande sökmotorsoptimering och sedan se till att lära sig så mycket som möjligt för att underhålla sidan.

Glöm inte att uppdatera sidan

När du väl märker att allt arbete som du eller proffset lagt ner på sidan börjar ge resultat i antalet besökare och förhoppningsvis även i genererade affärer för företaget så är det viktigt att ni inte slutar med att underhålla sidan och fortsätta generera inlänkar till hemsidan. En sökmotors är som en levande organism och för att du ska fortsätta vara intressant i dess ögon så måste du fortsätta att mata den med nya inlänkar och nytt material på hemsidan. Om man börjar låta sökmotorsoptimeringen falla åt sidan så tar det inte lång tid innan man börjar rasa nedåt i sökresultaten hos Google, Bing och de andra.

Hoppas dessa tankar har gjort det lite lättare för dig och ditt företag att förstå processen att generera besökare till er hemsida. Liquid Design hjälper er gärna med att ta fram en ny hemsida, uppdatera den gamla och/eller sökmotorsoptimera den. Kontakta mig för en kostnadsfri konsultation.

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar

Lämna kommentar

Gäst
Gäst söndag, 16 december 2018

Webbdesign

Jag erbjuder kompletta hemsidor från första textraden till färdig hemsida med vacker webbdesign, utbildning, statistik och support.

Enkelhet och Service är de två ledord jag arbetar efter. Det ska vara lätt att arbeta med mig och du ska känna att du får all service och support som du någonsin kan önskar.

Vill du se ett urval av de hemsidor vi har skapat, klicka här.

Kontakta oss