Telefon: 073-509 04 39 Mail: anders@liquiddesign.se


Webbdesign, Sökmotorsoptimering & Joomla

Så blåser SEO, sökmotoroptimerings,- företagen dig...

Upplagd av Anders Sällstedt
Anders Sällstedt
Efter många år som anställd är jag numera frilansare och jag stormtrivs. Att job
Användaren är offline
den lördag, 04 juni 2011 i Sökmotorsoptimering

Återigen har jag fått en kund som är missnöjd med den leverantör av SEO-tjänster som de har idag. Här är några tips på vad du ska tänka på när du upphandlar SEO, sökmotoroptimering.

SEO, sökmotoroptimering, är en vetenskap. Det finns oerhört många saker som påverkar hur man rankas i en sökning via Google, Bing, Yahoo och de övriga. Ingen idé att jag går igenom alla olika saker man ska tänka på men rent generellt kan man säga att det finns två sätt att sökmotorsoptimera en sida idag. Det ena är det man gör på själv domänen/hemsidan och det andra är inlänkar till själva hemsidan.

Dessa två är beroende av varandra. Framför allt så bör man ha tänkt på att själva hemsidan är sökmotorsoptimerad för de nyckelfraser/nyckelord som man vill optimera för. Utöver det är det otroligt viktigt med bra inlänkar till hemsidan.

 

Vad erbjuder SEO-företagen egentligen?

Ett problem som dykt upp för de kunder jag har som varit missnöjda med de leverantörer av SEO-tjänster som de har haft tidigare är att de helt ignorerat själva hemsidan. De har fokuserat till 100% på inlänkar. Desto pinsammare har det blivit när det visat sig att dessa inlänkar helt enkelt är från sk länkfarmar, sidor med väldigt många länkar och har som enda syfte att länka till andra sidor, och "falska"-bloggar. Dessa bloggar används precis som som länkfarmarna för att skapa en länk vidare till hemsidor.

Problemet med dessa länkfarmar och bloggar är att de inte tar någon som helst hänsyn till innehållet på företagets hemsida. Man kan hamna under ett inlägg om porr eller något annat man inte vill bli förknippad med. Google jobbar aktivt med att minska relevansen för dessa länkfarmar och bloggar vilket kan skada ett företags rankning inom ett sökresultat mycket negativt om det är helt uppbyggt kring denna typ av inlänkar.

 

När man väljer leverantör av SEO så ska man alltså särskåda vad det egentligen är som de erbjuder. Jag personligen skulle aldrig anlita ett företag som byggde hela SEO-kampanjen på inlänkar. Ett visst spill får man leva med men det minsta man ska begära är att de även sökmotorsoptimerar själva hemsidan.

 

Hur ska man mäta resultatet av SEO?

Ett annat problem som dykt upp bland kunder till mig som tidigare använt "mindre" seriösa företag är hur de har tagit betalt. En del företag tar betalt för att man hamnar inom de 10 första platserna på en sökning, vilket är där alla vill vara, vilket i sig inte är fel. Problemet uppkommer när det är SEO-företaget som själva sätter fraserna som man ska hittas på. Det gör att det är väldigt lätt att ranka bra på vissa särskilda sökfraser. Dessa sökfraser kanske i sig är helt meningslösa då de har ett oerhört lågt KEI, ett mätvärde på hur mycket värt ett visst ord är för en viss hemsida. T.ex. kanske man har en sportbutik som vill ha en bra position på en sökning inom fotboll. Om ordet fotboll är värt 100 så kanske du rankas som nr på frasen fotboll i skogen. Helt värdelös sökfras men du får ändå betala en summa pengar för att du ligger på första sidan och kanske lite extra för att du helt enkelt hamnat på förstaplatsen.

 

Se alltid till att få bestämma nyckelord och nyckelfraser själv. Det är de fraserna som du vill ranka på som är de som du ska betala för. Inte "fotboll i skogen" fraser. Det kanske är i stort sett omöjligt att få en bra rankning på en viss fras som du vill ha men då bör SEO-leverantören kunna utröna det väldigt snabbt och tala om det för dig som kund.

 

Låter det för bra för att vara sant, då är det inte sant!

Tänk alltid efter en extra gång innan du beställer SEO-tjänster av en leverantör. Låter det lite väl bra för att vara sant, då är det antagligen inte det och du kan få betala en massa pengar för något som egentligen inte ger någonting. Ingen kan garantera en förstaplats för ett sökord. SEO är en vetenskap och det krävs oerhört mycket jobb för att genomföra en förändring som ger den typen av resultat.

Liquid Design hjälper er gärna med att ta fram en ny hemsida, uppdatera den gamla och/eller sökmotoroptimera den. Kontakta mig för en kostnadsfri konsultation.

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar

Lämna kommentar

Gäst
Gäst söndag, 16 december 2018

Webbdesign

Jag erbjuder kompletta hemsidor från första textraden till färdig hemsida med vacker webbdesign, utbildning, statistik och support.

Enkelhet och Service är de två ledord jag arbetar efter. Det ska vara lätt att arbeta med mig och du ska känna att du får all service och support som du någonsin kan önskar.

Vill du se ett urval av de hemsidor vi har skapat, klicka här.

Kontakta oss