Telefon: 073-509 04 39 Mail: anders@liquiddesign.se


Webbdesign, Sökmotorsoptimering & Joomla

jQuery, ett sätt att göra webbdesignen roligare...

Upplagd av Anders Sällstedt
Anders Sällstedt
Efter många år som anställd är jag numera frilansare och jag stormtrivs. Att job
Användaren är offline
den måndag, 27 juni 2011 i Webbutveckling

Har börjat experimentera med jQuery och måste säga att mycket kul kan man göra relativt enkelt via detta fantastiska JavaScript bibliotek. Att skapa levande hemsidor till mina kunder har aldrig varit enklare. Att som webbdesigner inte lära sig jQuery eller något annat JavaScript bibliotek borde vara brottsligt... ;)

Brukar inte skriva inlägg som egentligen inte har något direkt syfte men kan inte hålla mig då jag nu har börjat experimentera med jQuery som är ett sk JavaScript bibliotek eller framework som en del kallar det. Det används för att få hemsidor lite mer levande och helt enkelt göra saker som vore omöjligt med bara html och css. (fast intåget av html5 och css3 har förenklat en del.)


Vad är jQuery bra på?

Det fenomenala med jQuery och andra JavaScript bibliotek är att det förenklar hela utvecklingsarbetet när det kommer till att ge saker som menyer, bilder och annat ett mer levande utseende. Använder man JavaScript så måste man som utvecklare skriva många rader kod för att uppnå en sak som t.ex. en bild som vänder sig och visar några text rader på baksidan. Använder man ett sk bibliotek så finns det otroligt mycket färdigskriven kod och man kan med några få rader kod uppnå saker som tidigare krävde många många rader kod.


Att använda sig av JavaScript, jQuery, Mootools och andra bibliotek är också mycket fördelaktigt då man vill skapa sidor som utför funktioner där man inte vill att sidan laddas om efter olika steg då någon t.ex. fyller i ett kontakt formulär och man då vill validera fällt och annat. Hela tekniken kallas Ajax och innefattar användandet av JavaScript, och dess olika bibliotek, och XML. Oerhört kraftfullt och gör framför allt hemsidorna med användarvänliga och roligare att surfa in på. Dock så måste man vara försiktig i användandet av Ajax ur en sökmotoroptimeringssynvinkel då t.ex. google inte kan läsa vad som sker på en hemsida där man använder Ajax för att dölja viss text för att sedan visa den med hjälp av en knapptryckning. Man ska aldrig försaka SEO för design på samma sätt som man aldrig ska försaka användarvänlighet för design. 


Kommer att ta upp jQuery och dess olika användningsområden i ytterligare blogginlägg ju mer jag lär mig och ju mer jag använder mig av det.

Ska bli riktigt kul att kunna lägga till ytterligare ett verktyg i verktygslådan för att fortsätta leverera vackra hemsidor med intressant och effektiv design och utmärkt sökmotoroptimering.


Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar

Lämna kommentar

Gäst
Gäst söndag, 16 december 2018

Webbdesign

Jag erbjuder kompletta hemsidor från första textraden till färdig hemsida med vacker webbdesign, utbildning, statistik och support.

Enkelhet och Service är de två ledord jag arbetar efter. Det ska vara lätt att arbeta med mig och du ska känna att du får all service och support som du någonsin kan önskar.

Vill du se ett urval av de hemsidor vi har skapat, klicka här.

Kontakta oss