Telefon: 073-509 04 39 Mail: anders@liquiddesign.se


Webbdesign, Sökmotorsoptimering & Joomla

Joomla, bästa publiceringsverktyget för hemsidor.

Upplagd av Anders Sällstedt
Anders Sällstedt
Efter många år som anställd är jag numera frilansare och jag stormtrivs. Att job
Användaren är offline
den tisdag, 31 maj 2011 i Webbutveckling

När jag producerar hemsidor till mina kunder så faller valet 9 ggr av 10 på att använda Joomla som publiceringsverktyg. Varför är det så och finns det någon eller några liknande system som håller samma klass?

 

Det finns två stora skäl till varför jag väljer Joomla som publiceringsverktyg när jag skapar hemsidor till mina kunder. 1, Det är gratis då det är OpenSource och 2, det är lättanvänt med en stor mängd tilläggsmoduler och komponenter. De flesta tilläggsmodulerna och komponenterna är gratis men det finns också de som kostar som oftast håller lite högre kvalité eller bidrar med något som de som är gratis inte klarar.

 

Vad gör Joomla så enkelt?

I mina ögon så är upplägget på administratörsgränssnittet i Joomla precis så som jag tänker när jag producerar en hemsida. Varje del har sin plats. De olika menyvalen ligger precis där jag förväntar mig. Ska jag skapa ett menyval på hemsidan jag producerar så går jag in under meny och skapar mitt menyval. Behöver jag en bildsnurra på framsidan så går jag in under moduler och lägger in den. Svårare än så är det inte.

Bara för att det låter så enkelt så ska man inte tro att Joomla inte är kraftfullt. Det finns otroligt potential i Joomla att skriva sina egna komponenter för att göra det man behöver. Det hela är uppbyggt kring PHP och MySQL vilket innebär att med lite koll på databashantering och programmeringsspråket PHP så kan man skapa sina egna komponenter eller modifiera redan befintliga komponenter så att de fyller de krav som man har.

 

Joomla, lätt att ta till sig för kunden

Något som är väldigt viktigt för mig som leverantör av webbtjänster är att systemet är lätt att ta till sig för kunden. När en kund beställer en hemsida av mig så ingår det utbildning. Detta för att säkerställa att kunden faktiskt själv kan hantera sin hemsida och sköta den dagliga driften. Man ska inte behöva ringa en webbutvecklare för att lägga till nyheter eller ändra ett telefonnummer. Detta gör att valet av system är oerhört viktigt för mig och mina kunder då enkelhet är i absolut fokus och då är Joomla det självklara alternativet för mig.

Oftast räcker det med 1-2 timmars utbildning för den som är någorlunda van vid att använda en dator.

Upplägget på själva editorn som man skriver text i och producerar varje enskild artikel, sida på hemsidan, är uppbyggt i stort sett som Microsoft Word. Det är väldigt lätt att ta till sig och man får en god överblick av det slutgiltiga resultatet.

 

Vilka är då alternativen till Joomla?

Det finns många alternativ till Joomla som alla har sina för och nackdelar. De två största är Wordpress och Drupal.

Jag har erfarenhet av Wordpress och stod i valet och kvalet när jag skulle välja system för att leverera till mina kunder och i mina ögon har Wordpress några nackdelar som jag hade svårt att ta till mig. Dels så är Wordpress inte speciellt användarvänligt i mina ögon. Det är inte uppbyggt så som mitt arbetsflöde är vilket är en nackdel då man producerar till slutkund och tiden man lägger ner på hemsidan inte får bli allt för lång. Det stora problemet med Wordpress när man ska använda det till rena hemsidor är att det från början är ett bloggverktyg. Det krävs vissa modifieringar för att det ska fungera som ett publiceringsverktyg i ordets rätta bemärkelse. Det tar tid, om man inte har en förgjord grund som man alltid använder, och tid kostar.

Wordpress är absolut inte dåligt och det går att göra lika avancerade hemsidor i Wordpress som det går i Joomla men i mina ögon är det viktigt att helheten är enkel att hantera, både för mig och mina kunder, och där faller Wordpress till korta.

Drupal är det andra alternativet som finns och det är också mycket bra som publiceringsverktyg och är byggt från grunden, precis som Joomla, för att fungera som det. Problemet i mina ögon som Drupal dock lider av är att det är alldeles för avancerat för den gemene användaren. Det tar lång tid att sätta sig in i och det är ofta tid som mina kunder inte har.

 

Varför ska man då välja Joomla och Liquid Design som leverantör?

Är man på jakt efter en leverantör av webbtjänster som sätter kunden i fokus och där saker som användarvänlighet, kraftfulla funktioner och bra support så hjälper Liquid Design gärna er. Vi levererar kraftfulla hemsidor, byggda med Joomla som publiceringsverktyg, som du själv kan sköta den dagliga driften på. I vårt erbjudande ingår utbildning och fri support. Deta för att säkerställa att du som kund kan sköta så mycket som möjligt själv. Du ska inte behöva ringa till oss då du ska göra något enkelt. Vi gör också grundläggande sökmotorsoptimering direkt på hemsidan och hjälper dig självklart om du behöver mer avancerad sökmotorsoptimering på sikt. Glöm inte att sökmotorsoptimering är något som aldrig stannar av utan måste underhållas.

 

Liquid Design hjälper er gärna med att ta fram en ny hemsida, uppdatera den gamla och/eller sökmotorsoptimera den. Kontakta mig för en kostnadsfri konsultation.

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar

Lämna kommentar

Gäst
Gäst söndag, 16 december 2018

Webbdesign

Jag erbjuder kompletta hemsidor från första textraden till färdig hemsida med vacker webbdesign, utbildning, statistik och support.

Enkelhet och Service är de två ledord jag arbetar efter. Det ska vara lätt att arbeta med mig och du ska känna att du får all service och support som du någonsin kan önskar.

Vill du se ett urval av de hemsidor vi har skapat, klicka här.

Kontakta oss