Telefon: 073-509 04 39 Mail: anders@liquiddesign.se


Webbdesign, Sökmotorsoptimering & Joomla

Det eviga bråket mellan Wordpress, Drupal och Joomla.

Upplagd av Anders Sällstedt
Anders Sällstedt
Efter många år som anställd är jag numera frilansare och jag stormtrivs. Att job
Användaren är offline
den söndag, 04 november 2012 i Webbutveckling

Är på lite dåligt humör idag. Inget allvarligt men det har att göra med det faktum att det eviga bråket mellan Joomla, Drupal och Wordpress fortgår som det brukar. Det är i mina ögon inte svårt att välja mellan dem men man måste tänka till. Det webbutvecklare och kunder gärna gör är att de fastnar för något och sedan tar de inte av sig skygglapparna utan anser att det är det enda som duger.

Tänker man till lite så inser man snabbt att så är inte verkligheten. Allt är beroende av tre olika faktorer i det stora hela, budget för projektet, kundens egna preferenser/behov och utvecklarens egna preferenser. Jag har kunder som kommer till mig och vill ha avancerade intranät och det måste vara byggt med wordpress för att det är det som alla använder som det heter. De har en förutfattad mening av verktyget och de är övertygade om att det är helt rätt för ändamålet. I mina ögon och många andra utvecklares ögon är Wordpress ett fantastiskt verktyg, dock inte för avancerade hemsidor som gör annat än några statiska sidor eller agerar blogg. Wordpress är ett bloggverktyg från början så det är inte så konstigt med det. Att bygga avancerade sidor med många olika användarprivilegier och annat är möjligt, absolut, men det är både dyrare och svårare än det behöver vara än med t.ex. Joomla och Drupal.

Samma gäller omvänt om man vill ha en enkel sida som ska vara extremt lätt att uppdatera och där enkelhet är ledmotivet. D.v.s. man har inte krav på att kunna hantera vissa saker i bulk o.s.v. Då är Wordpress ett alldeles ypperligt alternativ som är väldigt lätthanterligt och det går snabbt att utveckla till.

Kontentan är alltså att man ska vara öppen för vad som faktiskt fungerar bäst till ett projekt. Alla tre CMS:erna kan ge besökarna en lika fullvärdig upplevelse. De har skillnader i backend och de har skillnader i utvecklingstid beroende på vad de förväntas göra. Att inte ha det i åtanke när man utvecklar eller som beställare kan bli en mindre rolig upplevelse i slutändan när man inser bristerna respektive fördelarna i respektive system. Har man då inte tagit med det i beräkningen och t.ex. bygger ett stort intranät till ett företag där funktionalitet är ledordet och väljer Wordpress, då kan det bli riktigt dyrt i slutändan. Å andra sidan är enkelhet ledordet och man vill ha en hemsida för sitt snickeri eller liknande, då är det riktig overkill att använda sig av Joomla eller Drupal och risken är att kunden blir förvirrad och man helt enkelt gör så att kunden inte blir nöjd.

Mitt budskap är alltså, tänk till så slipper du problem både som utvecklare och beställare.! :)

Läs mer om du är intresserad på http://www.sitepoint.com/series/wordpress-v-joomla/.

Chip chip,

Anders

Taggar: Otaggad

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar

Lämna kommentar

Gäst
Gäst söndag, 16 december 2018

Webbdesign

Jag erbjuder kompletta hemsidor från första textraden till färdig hemsida med vacker webbdesign, utbildning, statistik och support.

Enkelhet och Service är de två ledord jag arbetar efter. Det ska vara lätt att arbeta med mig och du ska känna att du får all service och support som du någonsin kan önskar.

Vill du se ett urval av de hemsidor vi har skapat, klicka här.

Kontakta oss