Telefon: 073-509 04 39 Mail: anders@liquiddesign.se


Webbdesign, Sökmotorsoptimering & Joomla

Designa blogg och skapa blogg är två skilda saker...

Upplagd av Anders Sällstedt
Anders Sällstedt
Efter många år som anställd är jag numera frilansare och jag stormtrivs. Att job
Användaren är offline
den torsdag, 21 juli 2011 i Webbutveckling

Så du har bestämt dig för att hoppa på tåget och skapa en blogg. Inte helt fel. Är både roligt och det kan finnas pengar att tjäna om man är bra på det man gör och lyckas dra besökare.

Dock är det inte bara att skapa bloggen och börja köra om man vill nå ut med sin blogg. Ska försöka gå igenom vad man ska tänka på när man ska skapa sin blogg och kanske till och med designa sin blogg.

Vad har du för ambitioner?

Det första du måste klura ut vad det gäller din blogg är vilken typ av publik vänder du till och vad ska du faktiskt skriva på din blogg. De flesta som bloggar använder bara bloggen som en slags dagbok som är tillgänglig för alla. Inget fel med det men om man har ambitioner med sin blogg så är det inte den bästa lösningen. När man ska skapa en blogg så bör man faktiskt konstigt nog skriva sådant som folk vill läsa. ;) Kanske har du någon specifik kunskap som många är intresserade av. Kanske är du fenomenal på att uppfostra hundar eller vad det nu handlar om. Ta tillfället i akt att skriv om det. Skapar du en blogg som fokuserar kring hunduppfostran så lovar jag dig att du kommer få bra mycket fler besökare och en större publik än om du skriver om vad du åt till middag och vilken film du ska se. Det fungerar för kändisbloggare men för oss "vanliga människor" så måste vi faktiskt ha något intressant för att folk ska vilja läsa våra bloggar.


Kontentan av det hela är alltså. Har du något intressant att säga som folk är intresserade om, blogga om det. Blogga inte om vad du käkade till middag och vad du ska se för film. Det kan du använda twitter eller facebook till.

Hur gör man en blogg?

När man gör en blogg så bör man först tänka till om man vill ha den på en egen domän, typ hundpalatset.se eller vad det nu ska vara. Ska den inte vara det så kan man använda sig av någon av alla de olika sidor som erbjuder gratis blogg. De har ofta ett bloggverktyg som är anpassat för lite enklare bloggning men duger alldeles utmärkt. Du kan lägga in en header och lite annat. Inte så mycket mer än det men oftast räcker det.


Vill man ha något mer proffsigt så är wordpress ett bloggverktyg som många gillar och som är väldigt kraftfullt. Med hjälp av wordpress kan du designa din blogg helt efter eget huvud.

Hur ska man designa en blogg?

Det är ganska fritt hur man väljer att designa sin blogg. Vanligast är att man har någon form av header, d.v.s. en bild högst upp på sidan med namnet på bloggen och kanske rolig tagline. I vårt exempel kanske "High five, vägen till hundens hjärta".


Tänk på att färgerna på texten ska vara lätt att läsa så att man inte blir trött i ögonen. Meningen är att nya besökare ska läsa mycket första gången de besöker dig för att sedan komma tillbaka ofta och då vill man att materialet ska vara lätt att läsa. Designa din blogg med mycket luft. Är lättare och roligare att läsa en blogg som är luftig och lättläst än något som känns som man slängt i hela texten i en matberedare.


Kom ihåg att hela syftet med en blogg är att folk ska besöka den, lära sig eller läsa något som är intressant och vilja komma tillbaka. Med ett bra material så har du betydligt större chans än om du bara skriver goja, samma med designen.

Designa blogg och skapa blogg är två skilda saker

Att skapa en blogg, det kan vem som helst göra men att designa en blogg för att vara framgångsrik, det är både svårt och tidskrävande. Lägg ner mycket tankeverksamhet på det du skriver. Ha en genomtänkt design och om du i värsta fall inte kan göra en design som passar, anlita någon, gärna mig. ;)


Behöver du hjälp med din blogg, hemsida eller sökmotoroptimering? Tveka inte att höra av dig till mig så kan vi ta en kaffe och se om det inte finns något jag kan göra för att lösa dina problem!Kommentarer är inaktiverat av admin.

Webbdesign

Jag erbjuder kompletta hemsidor från första textraden till färdig hemsida med vacker webbdesign, utbildning, statistik och support.

Enkelhet och Service är de två ledord jag arbetar efter. Det ska vara lätt att arbeta med mig och du ska känna att du får all service och support som du någonsin kan önskar.

Vill du se ett urval av de hemsidor vi har skapat, klicka här.

Kontakta oss